Defibrillaattorin hallinta on hyödyllistä

Tiesitkö, että defibrillaattorin avulla pystytään pelastamaan ihmishenkiä? Tutummin defi eli sydäniskuri on laite, jolla annetaan sähköiskuja henkilöön, jolla ei tunnu enää sykettä. Laitteella pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt rytmihäiriö. Kyseinen laite antaa henkilölle tasavirtasähköiskun. Laitteen tehtävä on tunnistaa rytmihäiriö ja antaa neuvoja laitteen käyttäjälle. Käyttöohjeiden avulla apua antava henkilö osaa toimia oikein.

Missä defibrillaattorin kannattaa sijaita?

Defibrillaattorin sijainnilla on paljonkin väliä. Niitä kannattaa olla siellä missä on paljon ihmisiä ja paikoissa joissa lääkintäyksiköt voivat olla kaukana. Hyvä paikka onkin se, missä liikkuu eniten ihmisiä. Yrityksissä paikkana voi olla esimerkiksi vastaanotto, kun taas taloyhtiössä hyvä paikka voi olla esimerkiksi ulko-oven välitön läheisyys, rakennuksen pääty tai yhteistilat. Lähimmän defibilaattorin löydät 112 sovelluksen avulla Suomessa.

Koska defibrillaattoria voi käyttää

On hyvä tiedostaa, koska defibrillaattoria suositellaan käytettäväksi. Sitä on hyvä käyttää silloin kun henkilön sydän on pysähtynyt äkillisesti. Kun sydän pysähtyy ihminen menee tajuttomaksi jopa muutamassa sekunnissa. Yleisin sydämen pysähdyksen syy on rytmihäiriö eli kammiovärinä. Defibilaattori ilmoittaa, jos sitä ei voi käyttää. Lisää defibilaattorin käytöstä löydät Sydänturvan sivuilta.

Miksi on hyvä tietää miten defibrillaattoria käytetään?

Defibilaattorin itsekiinnittyvät anturit asetetaan ihmisen paljasta ihoa vasten. Laite käynnistetään ja se ryhtyy antamaan ohjeita apua antavalle henkilölle. Defibilaattori analysoi potilaan tilaa koko ajan, joten se on hyvinkin hyödyllinen ja jopa parempi kuin käsin painelu. Katso lisää defibrillaattorin hankinnasta Ensiaputarvikkeen sivuilta. Lue lisää täältä.