Teknologian vaikutus silmiin

Teknologia ja erilaiset näytön omaavat laitteet, kuten tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet, kuuluvat nykyään suurimman osan jokapäiväiseen elämään. Näyttöjä tuijottavat tuntikausia päivittäin sekä lapset että aikuiset, ja koko ajan enenevissä määrin, sillä niiden kautta hoidetaan monia päivittäisiä asioita niin työ- kuin vapaa-ajallakin.Valitettavasti yhä useampi kärsii myös jonkinlaisista silmäoireista, jotka voidaan yhdistää tietokoneen näytön liialliseen tuijottamiseen. Tällaisiksi oireiksi lasketaan muun muassa silmien rasitus ja väsymys, ärsyyntyneet tai punoittavat silmät, sumentunut näkökyky sekä kaksoiskuvat, joista käytetään myös nimitystä konenäköoireyhtymä.

Konenäkö vaivoista yleisin

Konenäköoireyhtymän oireet voivat johtua joko varsinaisista silmäoireista, eli olla fysiologisia, tai sitten ne ovat ei-fysiologisia johtuen esimerkiksi ergonomisista syistä. Merkittävimpänä myötävaikuttajana konenäköoireyhtymän syntyyn on pidetty lähinnä kuivia silmiä, mutta paljon puhutaan myös muun muassa erilaisten näyttöjen kirkkaudesta, laadusta, säteilystä, häikäisevyydestä ym.Oireyhtymä on kuitenkin hoidettavissa. Joskus voidaan joutua hoitamaan myös itse silmiä, mutta hyvin usein jo pelkkä työpisteen päivittäminen töissä tai kotona riittää. Huomiota olisi hyvä kiinnittää riittävään valaistukseen, heijastusta ehkäiseviin suodattimiin ja näytön ergonomiseen sijoitteluun ja asetteluun (etäisyys, korkeus ym.). Mikäli näytölle on kertynyt jo ikää, eikä teknologia ole uusimmasta päästä, voi olla kannattavaa hankkia uusi ja laadukas näyttö, jossa edellä mainittuihin asioihin on kiinnitetty huomiota jo valmistusvaiheessa. Hyvissä näytöissä on usein myös esimerkiksi korkeudensäätömahdollisuus. Silmille on tärkeää myös riittävät ja säännölliset tauot ilman näytön tuijottamista. Jotkut hyötyvät myös kosteuttavista silmätipoista tai tietokonekäyttöön tarkoitetuista laseista.

Rajoita lastesi netin käyttöä

Vanhempien olisi hyvä kontrolloida lastensa tietokoneen käyttöä monestakin eri syystä. Liiallinen tietokoneen käyttö voi vahingoittaa myös lasten silmiä, ja lisäksi internetissä on runsaasti lapsille sopimatonta materiaalia. Aikuisen on hyvä varmistaa, ettei lapsi pääse esimerkiksi uhkapelisivustoille. Usein pelisivustot huolehtivat itse, ettei alle 18-vuotiailla ole mahdollisuutta pelitilin luomiseen, mutta apua vanhempi saa myös erilaisista ohjelmista, kuten NetNanny- ja Cyber Patrol-ohjelmista.Tarvittaessa voi olla myös suoraan yhteydessä nettikasinoon, jota arvelee alaikäisen lapsensa käyttävän. Mikäli vanhempi käyttää lapsen kanssa samaa tietokonetta, on myös omat käyttäjänimet ja salasanat pelisivustoille pidettävä huolellisesti salassa.